Telefon
Telegram
WhatsApp
İnstagram

Diş Beyazlatma

Diş Beyazlatma

Diş beyazlatma (bleaching) nedir?

Diş hekimlerinin kontrolünde, kimyasal olarak uygulanan metotlarla diş renginin eski tonuna hatta birkaç ton daha beyazına kavuşturulması işlemine diş beyazlatma (bleaching) denir.

 

Diş beyazlatma kimlere yapılabilir?

Diş gelişimi tamamlanmış ve kullanılan ürünlere karşı alerji gibi bir engeli bulunmayan herkese, ihtiyacı dahilinde beyazlatma tedavileri uygulanabilir.

 

Diş beyazlatma nasıl yapılır?

Diş beyazlatma öncesi detaylı bir ağız içi muayene yapılır. Renklenmenin derecesi ve çeşidi tespit edilir. Eğer bu muayene sırasında diş taşı gibi uygulamanın etkinliğini bozacak hijyenik problemlere rastlanırsa öncelikle bu problemler çözümlenir.

 

Diş beyazlatma (bleaching) uygulamaları ev tipi ve ofis tipi beyazlatma olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bu yöntemlerin hangisinin uygulanacağına hastanın da istekleri göz önünde bulundurularak karar verilir.

 

Ofis tipi beyazlatma nasıl yapılır?

Ofis tipi beyazlatmada uygulama diş hekimi tarafından gerçekleştirilir. Uygulama öncesinde hastanın diş etlerine kullanılacak ürünlerin temas etmemesi için bir koruyucu katman uygulanır. Daha sonrasında diş yüzeyleri kurutularak beyazlatma ürünleri bu yüzeylere uygulanır.

 

Bu uygulamada ”hidrojen peroksit” adı verilen beyazlatma ajanı içerikli ürünler kullanılmaktadır. Bu ürünler kimi zaman tek başına uygulanabilen formlarda gibi kimi zaman da bir takım ışık kaynaklarıyla etkinlikleri arttırılabilen formlarda olabilirler.

 

Ofis tipi diş beyazlatma (bleaching) uygulamalarında bir ya da iki seanslık bir tedavi gerekmektedir. Her seans yaklaşık bir saat sürmektedir.

 

 

Ev tipi beyazlatma nasıl yapılır?

Ev tipi beyazlatma yönteminde her hastada, hasta ağzına özel olarak üretilen plaklar kullanılır. Dişlerde var olan diş taşı, çürük ve bunlar gibi problemler giderildikten sonra hasta ağzından ölçüler alınarak elde edilen modeller üzerinde bu plaklar üretilir. Daha sonra ”karbamil peroksit” adı verilen kimyasal içeriğe sahip jeller, hekim tarafından hastaya uygulama yöntemi anlatılarak hazırlanan plaklara beraber verilir. Ev tipi beyazlatma yöntemlerinde uygulamanın ortalama 5-7 gün yapılması genellikle yeterli olmaktadır. Bu uygulamanın günde 4-8 saat arası yapılması gerekmektedir. Uygulama şekli ve dozunun hekimin tarif ettiği şekilde yapılması bu yöntemdeki en önemli noktalardan biridir. Aksi durumlarda dişlerde aşırı hassasiyet görülmesi gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir.

 

 

Kanal tedavili dişlere nasıl beyazlatma yapılır?

Kanal tedavili yani canlılığını yitirmiş (devital) dişler zaman içinde daha koyu ve mat bir renge bürünürler. Bu dişlere uygulanacak beyazlatma tedavileri farklıdır. Dişin kanal dolgusu özel frezlerle bir miktar aşağıya indirilerek diş içine özel bir beyazlatma ürünü yerleştirilir ve ağız içine sızıntı olmayacak şekilde geçici dolguyla kapatılır. Bu ürün diş içinde en fazla 1-2 gün kalmaktadır. Daha sonra kanal tedavili diş yeterli beyazlığa ulaştığında, beyazlatma ürünü hekim tarafından diş içinden uzaklaştırılmakta ve diş dolgusuyla tedavi tamamlanmaktadır. Bu tedavi yönteminde en önemli noktalardan biri beyazlatma ürününün dişin içinde belirtilen sürelerden fazla kalmamasına özen gösterilmesidir. Aksi halde diş zarar görebilmektedir.

 

 

Beyazlatma (bleaching) uygulamaları hangi durumlarda yapılmaz?

Diş minesinin genetik gibi nedenlerle yapısal bozukluklara sahip olduğu durumlarda beyazlatma tedavileri istenilen sonucu veremeyebilmektedir. Böyle durumlarda bonding uygulamaları ya da lamina kaplamalar gibi tedaviler tercih edilmektedir.

 

Ön dişlerde büyük dolguların varlığı ya da aşırı madde kayıplarının olduğu durumlarda da beyazlatma tedavileri tercih edilememektedir.

 

Beyazlatma ürünleri yalnızca diş dokuları üzerinde etkili olup kaplama ya da dolgularda beyazlatma etkisi gösterememektedir. Bu nedenle bu tarz durumlarda porselen uygulamalardan faydalanılması tercih edilmektedir.

 

Dentin hassasiyeti olarak adlandırılan durumlarda beyazlatma tedavileri bu hassasiyetleri arttıracağından tavsiye edilmemektedir.

 

Diş gelişimi devam eden genç hastalarda beyazlatma uygulamalarının yapılabilmesi için diş gelişiminin tamamlanması beklenmelidir.

 

 

Beyazlatmanın Avantajları

Bembeyaz ve güzel bir gülüşe sahip olmak herkesin isteğidir. Fakat yapısal ya da dış faktörler nedeniyle oluşan renklenmeler istenilen gülüşe sahip olmanın önünde büyük bir engel teşkil etmektedir.

 

Dişlerde estetik görünümü olumsuz etkileyecek şekil ve dizilim bozuklukları olmasa da var olan rahatsız edici renklenmeler kişilerin gülüşlerinden memnun olmamasına ve buna bağlı olarak hem sosyal hem de psikolojik açıdan sorunlara neden olabilmektedir.

 

Diş renklenmeleri kimi zaman diş yüzeylerindeki birikimlerle ilgili olup diş temizliği ve polisaj işlemleriyle kolayca giderilebilmektedirler. Bu tarz renklenmelere ”dış renklenmeler” adı verilir. Fakat bazı durumlarda dişlerin renklenmesinin daha derin diş dokularında gerçekleştiği ”iç renklenmeler” adı verilen durumlar oluşur. Bu renklenmeler diş temizliği ve polisaj uygulamalarıyla giderilemezler.

 

İç renklenme sorunlarının çözümü ise ”bleaching” adı da verilen diş beyazlatma tedavileriyle son derece kolaydır.

 

Daha beyaz dişler ve daha sağlıklı gülüşler için Dental Group Hospitadent tüm şubelerinde, son teknolojiye uygun donanımı ve nitelikli kadrosuyla hizmet vermekte.

 

 

Beyazlatma işlemi ne kadar sürer?

Beyazlatma işlemi tek seansta yapılan bir işlem olduğu gibi bir kaç seansta da yapılabilmektedir. Bu süre Diş Hekimi tarafından belirlemektedir.

 

 

Diş beyazlatma (bleaching) tedavileri sırasında nelere dikkat etmek gerekir?

  1. Diş beyazlatma uygulamalarından önce iyi bir ağız hijyeni sağlanmalıdır. Eğer diş eti hastalıkları, diş taşları, çürükler gibi problemler mevcutsa beyazlatma uygulamalarından önce bu sorunların çözülmesi gerekmektedir.
  2. Her insanın diş rengi ve yapısı birbirinden farklıdır. Bu sebeple beyazlatma uygulamalarının her kişide farklı seviyede sonuçlar oluşturacağı göz önünde bulundurulmalıdır.
  3. Uygulama sonrası dişlerde geçici bir süre hassasiyet görülmesi olağandır ve genellikle birkaç gün içerisinde bu hassasiyetler son bulmaktadır. Bu hassasiyetlerin en aza indirilebilmesi için beyazlatma uygulamaları sonrasında flor ve potasyum nitrat içerikli hassasiyet giderici ürünler uygulanabilmektedir. Kimi zaman hassasiyet ve ağrılar daha uzun süreli ve şiddetli olabilmektedir. Bu gibi durumlarda beyazlatma yöntemlerinin uygulanmasına ara verilmesi gerekebilmektedir. Önerilenden yüksek dozlarda ve sürelerde uygulanan beyazlatma ürünleri bu hassasiyetleri arttırmakta ve dişlere zarar verebilmektedir. Bu yüzden uygulama sürelerinin, kullanılan ürünlerin ve dozların diş hekimi kontrolünde olması son derece önemlidir.
  4. Diş beyazlatma uygulamaları sırasında ve sonrasında diş minesinin geçirgenliği artar ve dişler bir süreliğine renklenmelere daha açık hale gelirler. Bu nedenle beyazlatma tedavileri süresince ve sonrasındaki 2-3 haftada çay, kahve, sigara, renklendirici gıda boyası içeren yiyecek ve içecekler gibi diş renklenmesini arttırabilecek ürünlerin tüketiminden uzak durulmak gerekmektedir.

 

Dişler neden renklenir?

  1. Çay, kahve, sigara ve bunlar gibi renklendirici gıda ve ürünlerin uzun yıllar tüketimi dişlerde yoğun renklenmelere sebep olabilmektedir.
  2. Genetik olarak ya da anne karnında maruz kalınan etkenlerden dolayı dişler normalden daha koyu renkli olabilmektedirler.
  3. Bazı ilaç ve kimyasal maddelerin kullanımları dişlere daha koyu bir renk verebilmektedir.
  4. Ağız hijyenine gereken önemin verilmemesi diş ve diş eti sağlığının kaybedilmesinin yanı sıra dişlerde renklenmelere de sebep olabilmektedir.
  5. Kanal tedavisi görmüş bazı dişler zaman içinde doğal rengini kaybederek aha koyu bir renk alabilmektedirler.

 

Beyazlatma (bleaching) yapılan dişler tekrar renklenir mi?

Dişlerin tekrar renklenmesi ve beyazlatma ihtiyacının tekrar oluşması kişinin alışkanlıkları ve tükettiği ürünlere göre değişiklik göstermektedir. İyi bir ağız hijyeninin mevcut olduğu ve tüketilen ürünlere dikkat edildiği durumlarda dişler uzun süreler beyazlıklarını koruyabilmektedir. Fakat sürekli olarak çay, kahve, sigara ve bunlar gibi yoğun renklenme yaratabilecek ürünlerin kullanıldığı ve ağız hijyenine gerekli özenin gösterilmediği durumlarda kısa sürelerde dişler tekrar renklenebilmektedir.