Telefon
Telegram
WhatsApp
İnstagram

Gülüş Tasarımı / Gülüş Estetiği

  • Anasayfa
  • Gülüş Tasarımı / Gülüş Estetiği

Gülüş Tasarımı / Gülüş Estetiği

Dijital gülüş tasarımı nedir?

Çürük dişler, sağlıksız diş etleri, diş kayıpları,dişlerdeki çapraşıklıklar ve koyu renklenmeler gibi gülüş estetiğini bozan etkenler zamanla kişilerin sosyal hayatında ve özgüveninde ciddi problemler oluşturabilmekte, toplum içinde gülmekten kaçınmak gibi olumsuzluklara neden olabilmektedir.

 

Bunun yanı sıra dişleriniz ne kadar güzel olursa olsun, yüzünüzdeki diğer yapılarla uyum içinde bir görüntüye sahip değilse tambir estetik durum oluşturamaz. Gülüş sadece dişleri değil, yüz kemiklerinin şekillerini, yüz kaslarının şekil ve hareketlerini, yüzdeki diğer yapıların uyumlarını içeren bir kavramdır. Bu sebeple gülüş estetiği kişiye özel veherkeste farklı niteliklerde olan ve değişiklik planlandığında kişiye özel yöntemler kullanılması gereken bir kavramdır.

 

Yüzyıllardan beri insanoğlu estetik mükemmelliği ararken altın oran denilen kavramdan faydalanmıştır. Yüzde altın oran olarak adlandırılan durum yüz şekillerinin ve bunların birbirlerine oranlarının doğru şekilde hesaplanmasıyla mümkün olmaktadır. Dijital gülüş tasarımı tam da bu noktada altın orana yönelik hesaplamaları kullanarak dişlerin daha sağlıklı hale getirildikten sonra, yüz şekillerine daha uygun hale getirilmesi, bununla birlikte daha estetik bir gülüş planlanması amacıyla yapılan ve özel bilgisayar programlarından faydalanılan bir girişimdir.

 

Altın oran nedir?

Temel olarak doğada güzel olarak nitelendirdiğimiz her şey arasındamatematiksel bir uyum olduğu kabul edilir. Bu uyum sayısal bir değer olarak hesaplanmıştır. Doğada kendiliğinden var olan bu değer uzun yıllardır resim, heykel gibi plastik sanatlarda ve mimaride kullanılmaktadır.

 

Estetik uygulamalarda da yüz şekillerinin uyumunun hesaplanmasında simetrinin yanı sıra bu matematiksel değer göz önüne alınır. Gözler arası mesafe, burun ve dudak arasındaki mesafe, ağız ve dudak kenarlarının yüz çizgilerine orantısı, gülme hattı gibi birçok ölçümlemede bu değere yakınlık aranır. İnsan gözüne uyumlu ve güzel görünen hemen her durumda hesaplanabilecek bu değer altın oran olarak anılmaktadır.

 

Dijital gülüş tasarımının avantajları nelerdir?

Herkes kendine özel, aynaya baktığında mutlu olduğu güzel bir gülümsemeyi hak eder. Artık daha güzel bir gülüşe ulaşmak yepyeni teknolojiler ışığında çok daha kolay.

 

Günümüzde geliştirilen dijital teknolojilerle yüz şekillerinin birbiriyle oranları ve kişinin istekleri doğrultusunda ideal gülüş ve dişler bilgisayar ortamında tasarlanıp hasta ağzına uygulanabilmektedir.  Bu tasarlama yapılırken dikkate alınan altın oran hesaplamaları sadece dişlerin değil bütün bir gülüş ve yüz estetiğinin sağlanmasına olanak sağlamaktadır.

 

Dijital gülüş tasarımı (digital smile design) olarak adlandırılan yöntem yüzdeki altın oran dikkate alınarak kişiye en uygun gülüşün tasarlanmasıdır. Dental Group Hospitadent son teknolojileri takip eden yenilikçi tedavi anlayışı ve alanında uzman hekim kadrosuyla yepyeni bir gülümseme için tüm şubelerinde sizlere hizmet vermektedir.

 

Dijital gülüş tasarımı ne kadar sürer?

İlk muayene gününde gerekli ölçümler yapıldıktan ve tasarım bilgisayar ortamında yapıldıktan sonra geçici kalıpların oluşturulması birkaç gün alabilmektedir. Dijital gülüş tasarımının hasta ağzına kalıcı olarak uygulanma süresi ise planlanan tedavilere göre değişkenlik göstermektedir.

 

Dijital gülüş tasarımı nasıl yapılır?

  • Öncelikle hastaya detaylı bir ağız içi muayene yapılır. Ağız ve dişlerle ilgili sağlıksız durumlar belirlenir. Bunlar çürük dişler, diş eti hastalıkları, diş eksiklikleri, diş çapraşıklıkları gibi durumlardır. Bu durumların belirlenmesinde radyolojik görüntüler yani röntgen tekniklerinden de faydalanılır. Bunun yanında ağız içi kamera görüntülemeleri ve hasta ağzından alınan ölçüler de faydalanılan diğer yöntemlerdir.
  • Hastanın yüz profili ve ölçülerinin belirlenebilmesi amacıyla fotoğrafları alınır ve bilgisayar ortamına aktarılır. Bu fotoğraflar üzerinden özel yazılımlarla hastanın dudak kalınlığı, burun mesafesi, göz şekli gibi anatomik özellikleri ve ölçüleri belirlenir, bunlara göre tedavi sonrası dişlerin olması gereken boyutlar tespit edilir.
  • Farklı yüz şekilleri farklı planlamaları gerektirir. Örneğin yüz şekli oval bir kişiyle daha köşeli yüz hatlarına sahip bir kişiye aynı görüntüde dişler planlanamaz. Bu sebeple yüzün genel şekli ve çene ucu görüntüsü gibi faktörler tedavi sonrası dişlerin şeklini belirlemek açısından önem teşkil eder. Hastanın yaşı, cinsiyeti, ten rengi gibi faktörler de yapılan gülüş tasarımına etki eder.
  • Kişinin görüntüsüyle ilgili beklentileri ve istekleri de planlama yapılırken mutlaka göz önünde bulundurulur.
  • Gerekli tespit ve planlamalar yapıldıktan sonra bilgisayar ortamında hastanın tedavi sonundaki görüntüsü yaklaşık olarak oluşturulur ve hastadan alınan ölçülerle elde edilen çene modelleri üzerinde bu görüntüye sahip bir geçici kalıp elde edilir.
  • Hazırlanan kalıp dişlerin üzerine uygulanır. Bu aşamalarda dişlerde hiçbir işlem uygulanmaz ve dişler hiçbir zarar görmez.
  • Uygulanan geçici kalıp üzerinde değiştirilmek istenen noktalar tekrar planlanır. Eğer bu değişiklikler çok fazlaysa tekrar bir dijital gülüş tasarımı yapılır ve yeni bir geçici kalıp elde edilir. Tedavi planları netleştirildikten sonra geçici kalıp ağızdan uzaklaştırılır. Bu aşamadan sonra planlanan tedaviler sırayla gerçekleştirilmeye başlanır.Hastanın öncelikle diş eti tedavisi, dolgu, kanal tedavisi gibi hijyenik tedavileri gerçekleştirilir. Çekimi gereken dişler çekilir.
  • Kimi zaman dişlerde görüntüyü bozan çapraşıklıklar varsa bunlar ortodontik tedavi, yani tel tedavisiyle giderilir.
  • Eğer hastada diş eksiklikleri varsa ve implant tedavileri planlandıysa, bundan sonraki aşama implantların yapılmasıdır. Planlanan başka cerrahi işlemler de mevcutsa yine bu aşamada yapılır.
  • İmplantların ve diğer cerrahi işlemlerin iyileşme aşaması bittikten sonra gerekli görülürse var olan dişlere beyazlatma tedavileri uygulanır.
  • Bu aşamalar sonunda estetik protez uygulamalarına başlanır. Estetik diş uygulamalarında en önemli protez malzemesi porselendir.
  • Porselen kimi zaman arka bölgelerde zirkonyum ya da metal destekli olarak kullanılırken kimi zamanda estetiğin daha planda olduğu bölgelerde tek başına kullanılmaktadır.
  • Özellikle ön bölgede sağlıklı dişlerin zarar görmemesi adına, dişlerde aşındırma gerektirmeyen ya da çok az bir aşındırmayla gerçekleştirilebilen porselen laminalar tercih edilmektedir. Bu protezler daha önce dijital gülüş tasarımıyla planlanan şekillere, renklere ve boyutlara uygun olarak hazırlanır.
  • Dişlerle ilgili tedavi işlemlerinin haricinde ihtiyaç duyulması halinde botoks ve dermal dolgular yardımıyla da gülüş şekillendirilir. Duda ve çene şeklindeki bazı orantısızlıklar bu yöntemlerle ortadan kaldırılır. Bu uygulamalar da yine dijital gülüş tasarımında planlanan ve altın orandan yararlanarak hesaplanan görüntüye uygun şekilde yapılır.

 

Dijital gülüş tasarımı herkese yapılabilir mi?

Gülüşünden ve dişlerinden memnun olmayan, bu konuda değişiklikler isteyen herkese dijital gülüş tasarımı yapılabilir. Fakat diş dizilimindeki aşırı düzensizliklerin varlığında, örneğin bir ya da birkaç dişin geçici kalıbın doğru yerleştirilmesine engel olacak konumda olması durumunda, yapılan kalıbın tedavi bitimini tam olarak yansıtması mümkün olamayacağından dijital gülüş tasarımının bu sorunlar çözüldükten sonra yapılması daha uygun olabilmektedir.

 

Dijital gülüş tasarımı güvenilir mi?

Dijital gülüş tasarımının en büyük faydası tedaviler ve estetik girişimler sonunda elde edilecek görüntünün sürecin daha en başından tahmin edilebilir olmasıdır. Hastanın elde edilecek sonucu en baştan görmesi ve isteği değişimi şekillendirebilmesi tedavi sonunda herhangi bir sürprizle karşılaşmayı engellemektedir. Bu şekilde hasta memnuniyeti çok daha yüksek bir noktaya çıkarılabilmektedir.